Rechter houdt vast aan veroordeling Scientology

De hoogste beroepsrechter in Frankrijk heeft de veroordeling uit 2009 van de Scientology-kerk, een boekwinkel die gelieerd is aan de organisatie en vijf Scientology-leiders gehandhaafd. De Franse tak van Scientology werd veroordeeld voor het onder druk zetten van leden en nieuwkomers om grote sommen geld af te dragen voor omstreden remedies en producten.

Scientology en de daaraan gelieerde boekhandel kregen in 2009 een boete van zeshonderdduizend euro. Scientology ging daartegen in beroep, omdat de veroordeling in strijd zou zijn met het recht op vrijheid van religie. De rechter was het hier echter niet mee eens. Vier leiders van de sekte kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen variërend van tien maanden tot twee jaar. De andere twee kregen boetes.

Scientology wordt in de Verenigde Staten, Spanje en Zweden erkend als religie. In Frankrijk is dat niet het geval. De sekte werd in 1954 opgericht door sci-fi-schrijver L. Ron Hubbard. Volgens Scientology kan technologie de geest verruimen en helpen bij het oplossen van problemen.