Tegengaan fraude kost kinderopvang geld

Het kabinet neemt extra kosten die kinderopvanginstellingen moeten maken die de kinderopvangtoeslag direct op hun bankrekening gestort willen krijgen, maar niet hoofdelijk aansprakelijk willen worden gesteld bij fraude voor lief. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Na 1 december mag de Belastingdienst alleen nog maar toeslagen en belastingteruggaven uitbetalen op de rekening van de belanghebbende. De maatregel moet fraude met kinderopvangtoeslag tegengaan.

Op verzoek van de Tweede Kamer blijft uitbetaling op de bankrekening van een kinderopvanginstelling wel mogelijk, maar daaraan is de voorwaarde verbonden dat de instelling dan ook hoofdelijke aansprakelijkheid aanvaardt voor die toeslag. Dit betekent dat de Belastingdienst bij te veel of ten onrechte uitbetaalde kinderopvangtoeslag bij de kinderopvanginstelling aanklopt om het geld terug te vragen.

Met die hoofdelijke aansprakelijkheid was de kinderopvangbranche niet blij, waarop het zogenoemde partnerschap is bedacht. Dat partnerschap houdt in dat de Belastingdienst op basis van 'wederzijds vertrouwen met bekende en vertrouwde kinderopvangorganisaties' een convenant aangaat met daarin bepaalde afspraken. Alleen als de kinderopvanginstelling fout heeft gehandeld, zijn instellingen die hebben ondertekend nog aansprakelijk.

Een van de voorwaarden voor het aangaan van een partnerschap is een verklaring van een accountant die inhoudt dat de desbetreffende kinderopvanginstelling voldoet of gaat voldoen aan de eisen die horen bij het partnerschap. Die verklaring brengt kosten met zich mee, aldus Asscher.

Asscher stelt verder dat het kabinet van mening is dat deze maatregel past in het beleid om fraude met toeslagen tegen te gaan en noemt de eisen die gesteld worden aan het partnerschap 'redelijk'. Door de extra kosten zullen naar verwachting niet alle kinderopvangorganisaties mee doen, maar vermoedelijk wel meer dan er mee zullen doen bij hoofdelijke aansprakelijkheid, aldus de minister. "De mogelijkheid om de toeslag direct te ontvangen is voor kinderopvanginstellingen ook een voordeel omdat ze het risico op wanbetaling kunnen verkleinen door het partnerschap aan te gaan."