Brandweer rukt bijna 3800 keer uit

De depressie die sinds zaterdagavond Nederland ruimschoots van regen voorzag heeft ook de brandweer handenvol werk bezorgd. Uit een overzicht van alarmeringen.nl blijkt dat de brandweerkorpsen in totaal 3787 keer moesten uitrukken voor wateroverlast en andere schade. Het drukst had de brandweer het in Rotterdam-Rijnmond.

De website zette de alarmmeldingen op een rijtje die tussen zaterdag 21.00 uur en maandag 09.00 uur binnenkwamen. Daaruit blijkt dat alleen al in de regio Rotterdam de brandweer zo'n duizend keer in actie moest komen. Daarna volgen de regio's Utrecht, Haaglanden, Hollands Midden en Zuid-Holland Zuid.

Verzekeraars meldden maandagochtend dat de schade ondanks het grote aantal meldingen mee lijkt te vallen. Het Verbond van Verzekeraars schat de schade in op een half miljoen euro.

Dat geen sprake lijkt van miljoenenschade komt doordat geen sprake was van hevige hoosbuien, zoals in de zomer, maar van een langdurige periode van neerslag. Daardoor hadden mensen tijd om hun spullen in veiligheid te brengen, en konden ook waterschappen en brandweer tijdig maatregelen nemen.