Lourens Blok: 'Feuten: Het Feestje is voor mij de afsluiter'

Voor regisseur Lourens Blok is Feuten: Het Feestje (die morgen in première gaat) de afsluiter van zijn Feuten-periode, vertelt hij in een interview aan FOK!. "Het voelt voor mij als een afsluitend hoofdstuk. Ik voel mij er te oud voor nu," verklaart Blok, die naast de film ook de drie seizoenen (mede)regisseerde. Het verhaal van de film staat los van de serie en speelt zich een aantal jaar na het eind van het derde seizoen af. Bram Wagtmans, gespeeld door Manuel Broekman, is getrouwd, maar heeft nog heimwee naar zijn studententijd. "Hij zit in een soort midlifecrisis," vertelt Broekman.

"Het is geweldig dat er een film is gekomen. Na het opnemen van het eerste seizoen is het altijd moeilijk in te schatten of het een succes wordt, maar het is erg tof dat we de levenslijn van Bram mee hebben kunnen maken in drie seizoenen en nu een film," aldus de 26-jarige acteur, die het nieuws op een wel heel bijzondere plaats te horen kreeg. "Ik zat te schijten in de bergen en toen werd ik gebeld. Ik dacht: yes!"

Ook actrice Hanna Verboom (die de vrouw van Bram speelt) was blij met het nieuws. "Dit is de kers op de taart. Je merkt ook dat Feuten leeft onder de fans en de film is eigenlijk voor hen." De fictieve studentenvereniging H.S.C. Mercurius is daadwerkelijk van de grond gekomen en leeft verder op internet. "Er zijn 45.000 leden en er zijn al 400.000 berichten geplaatst," bevestigt acteur Tim Murck, die Olivier de Ruyter speelt. Net als Bram leeft Olivier nog steeds teveel in het verleden, met het grote verschil dat Olivier nog steeds actief is bij de vereniging.

Tim is al sinds het begin betrokken bij de serie. "Naarmate je vaker het personage speelt, word je meer ontspannen. Een film opnemen met de ervaring van drie seizoenen is dan ook een kado voor een acteur. Een betere voorbereiding kun je jezelf niet wensen," vertelt Murck. Vanzelfsprekend zijn er wel verschillen tussen de film en de serie. "De set is natuurlijk veel groter en je werkt in een ander tempo. We deden soms wel tien pagina's script per dag," aldus Hanna.

Tegen het eind van de film ontspoort het inschrijvingsfeest van H.S.C. Mercurius en wordt het knokken tegen de politie. Iets dat we ook kennen uit de film Project X en het Project-X-feest in Haren vorig jaar. "Daar hebben we het zeker over gehad," verklaart de regisseur. "Ik wilde een realtime-vertelling maken van een feest en verhaallijnen bij elkaar brengen. En hoewel ik Project X erg vlak vond, maakte het wel iets in mij los."

Bij een release van een film horen ook de bijbehorende recensies van de critici. "Natuurlijk vind ik de recensies spannend en ze zullen vast niet allemaal even enthousiast zijn, maar ik ben in ieder geval trots op het eindresultaat," sluit Blok standvastig af.

Lees hier de recensie van Feuten: Het Feestje.


Lourens Blok: 'Feuten: Het Feestje is voor mij de afsluiter' (foto: Independent Films)