Al-Shabab krijgt op z'n sodemieter

Buitenlandse militairen hebben zaterdag in het zuiden van Somalië een operatie uitgevoerd tegen een groep moslimextremisten van de terreurgroep Al-Shabab. Mogelijk gaat het om een Amerikaanse of Franse troepenmacht, zei een bron bij een westerse inlichtingendienst.

De radicale moslims werden voor dag en dauw aangevallen in het stadje Barawe, waar zich mogelijk hoge figuren van Al-Shabab ophielden. De aanval zou gericht zijn tegen een buitenlandse leider van de opstandelingenbeweging, zei een bron bij de Somalische inlichtingendienst. Al-Shabab heeft honderden terroristen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het Midden-Oosten in haar gelederen.

Bij de aanval vielen de militairen vlakbij de kust een woning aan waar extremisten zich schuilhielden, zei een Al-Shabab-strijder die zich Abu Mohamed noemde. De extremisten probeerden daarop een buitenlandse militair gevangen te nemen, maar dat mislukte.

De terroristen sloten het stadje na de aanval hermetisch af en kamden woningen uit, mogelijk op zoek naar bewijsmateriaal dat een spion de aanvallers van informatie had voorzien, liet een bewoner van Barawe weten.

Al-Shabab opende twee weken geleden een aanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Bij die aanval, die uiteindelijk vier dagen duurde, kwamen 67 mensen om het leven. Al-Shabab-leider Mukhtar Abu Zubeyr sprak van een vergeldingsactie voor de Keniaanse militaire aanwezigheid in Somalië.

Amerikaanse commandotroepen wisten vier jaar geleden in Barawe een van de meest gezochte leiders van Al-Qaida, Saleh Ali Saleh Nabhan, uit te schakelen. Nabhan zou betrokken zijn geweest bij de bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.