Terreuractie Kenia voorbij, 72 doden

De terreuractie in het winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is voorbij. De terroristen zijn verslagen, heeft president Uhuru Kenyatta dinsdag gezegd. Er zijn minstens 72 doden gevallen, onder wie 61 burgers, zes leden van de veiligheidstroepen en vijf terroristen. Daarnaast vielen er bijna tweehonderd gewonden. Er zijn elf arrestaties verricht.

Drie verdiepingen van het winkelcentrum zijn ingestort. Onder het puin liggen nog lichamen, 'waaronder die van terroristen', aldus Kenyatta. Het Rode Kruis liet weten dat het dodental nog kan oplopen.

De president kondigde een periode van drie dagen van nationale rouw af, die woensdag begint.

De hele dag konden in het winkelcentrum Westgate explosies en het geluid van geweervuur worden gehoord. In de middag kringelde vanuit het pand rook omhoog.

De aanval door de Somalische radicale beweging Al-Shabab was een vergeldingsactie voor de opmars van het Keniaanse leger in Somalië in 2011. Troepen van de Afrikaanse Unie slaagden er dat jaar in Al-Shabab uit de Somalische hoofdstad Mogadishu te verdrijven.

Twaalf tot vijftien strijders van Al-Shabab vielen zaterdag het winkelcentrum binnen. Ze gooiden met handgranaten en openden het vuur op mensen in het gebouw. De extremisten hadden het met name gemunt op niet-moslims. Onder de doden zijn zeker achttien buitenlanders te betreuren, onder wie een 33-jarige vrouw uit Nederland en haar Australische partner.

Aan de aanval op het winkelcentrum deden vermoedelijk een Britse vrouw en twee of drie Amerikanen mee, zei Kenyatta. Mogelijk ging het zelfs om een waar internationaal gezelschap van terroristen. Al-Shabab ontkende dat er vrouwen aan de aanval hadden meegedaan.


Kenya's president says mall siege over - reportage Al Jazeera