FOK!filmblik: Near Dark (1987)

Vandaag komen we in het FOK!filmblik een bijzondere vampierenfilm tegen uit het einde van de tachtiger jaren. Het was namelijk op 2 oktober 1987 dat Kathryn Bigelow haar regiedebuut Near Dark voor het eerst op het witte doek te zien was.

Near Dark

Caleb Colton (Adrian Pasdar) is een man die in een klein stadje in Amerika woont en die op zekere avond een ontmoeting heeft met de aantrekkelijke jonge zwerfster Mae (Jenny Wright). Vlak voordat die dag de zon opkomt bijt ze hem in zijn nek en gaat er vandoor. Door de opkomende zon begint Calebs huid te branden maar hij wordt nog net op tijd gered door Mae en haar vrienden. Mae maakt namelijk deel uit van een groep nomadische vampieren onder leiding van de charismatische Jesse Hooker (Lance Henriksen). Calebs vader (Tim Thomerson) is ondertussen op zoek naar zijn vermiste zoon.

Near Dark 1

Bigelow kreeg in 1987 de aanbieding van haar latere echtgenoot James Cameron om gebruik te maken van acteurs uit de cast van zijn film Aliens. Op deze manier kreeg de jonge vrouwelijke regisseur de kans om met top-acteurs zoals Lance Henriksen, Bill Paxton, and Jenette Goldstein te werken. Zowel Johnny Depp als D.B. Sweeney deden auditie voor de rol van Caleb maar Bigelow verkoos om Adrian Pasdar in deze rol te zien. Pasdar had eerder al naam gemaakt met zijn rol in Top Gun en zou later nog veel bekender worden door onder meer Carlito's Way en de hit-serie Heroes. In die laatste serie speelde hij de rol van Nathan Petrelli.


Samen met Fright Night (1985) en The Lost Boys (1986) zorgde deze film voor een succesvolle comeback van de vampierenfilm. In 2006 zou regisseur Ryan Zeller pogen om een remake maken van de vampierenklassieker van Bigelow, maar deze film werd nimmer afgemaakt. Near Dark kent ook een prachtige soundtrack van de symfonische Duitse band Tangerine Dream. De electronische filmmuziek van de band, bestaande uit Christopher Franke, Edgar Froese en Paul Haslinger, maakte de film zo mogelijk nog sterker.

De soundtrack elpee van Near Dark
De soundtrack elpee van Near Dark