Israël zet traangas in tegen Palestijnse gevangenen

Israëlische gevangenisbewakers hebben dinsdag traangas ingezet tegen protesterende Palestijnse gevangenen. De Palestijnen roerden zich naar aanleiding van de dood van een medegevangene, die aan kanker overleed. Volgens hen had hij geen adequate medische zorg gekregen.

De dood van Maysara Abu Hamdiyeh, die tot levenslang was veroordeeld voor zijn rol bij een verijdelde aanslag op een café in Jeruzalem in 2002, werd dinsdag bekendgemaakt. Na de bekendmaking begonnen Palestijnen in diverse gevangenissen op de deuren van hun cellen te slaan en met voorwerpen te gooien, waarna de cipiers traangas inzetten. Drie gevangenen en zes bewakers moesten worden behandeld omdat ze traangas hadden ingeademd.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische gevangeniswezen werd de 64-jarige Abu Hamdiyeh behandeld door specialisten en is hij in een ziekenhuis in Beersheba overleden. Het gevangeniswezen had een verzoek ingediend om Abu Hamdiyeh vrij te laten nadat vorige week was vastgesteld dat hij terminaal was. Dat verzoek was op het moment van zijn overlijden echter nog in behandeling.

De Palestijnse minister voor gevangeniszaken, Issa Karakeh, houdt Israël aansprakelijk voor Abu Hamdiyehs dood. "Dit is een serieus en lelijk misdrijf, het gevolg van medische nalatigheid en de onwil om hem vrij te laten", aldus Karakeh.