Doden bij schietpartij in winkelcentrum Nairobi

Schutters hebben zaterdag in een luxe winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi het vuur geopend. Naast automatische wapens hebben ze ook handgranaten gebruikt. Zeker 22 mensen zijn omgekomen en tientallen mensen zijn gewond geraakt, aldus het Keniaanse Rode Kruis. In het Westgate-winkelcentrum was een evenement voor kinderen aan de gang toen de schietpartij begon.

Minister van interne veiligheid Mutea Iringo zei op een persconferentie dat het winkelcentrum is veiliggesteld, meldt de BBC. De autoriteiten hebben elf doden bevestigd.

Grote groepen mensen ontvluchtten het winkelcentrum nadat het geweld was uitgebroken. Velen renden naar buiten met kinderen in hun armen. Bewakers van het winkelcentrum gebruikten winkelwagentjes om een aantal gewonde kinderen in veiligheid te brengen. Een ziekenhuis in de buurt kon de stroom van gewonden niet aan en moest een deel van hen doorsturen naar een ander ziekenhuis.

Volgens een ooggetuige zeiden de schutters voordat ze het vuur openden dat moslims snel moesten vertrekken en dat ze het hadden gemunt op niet-moslims. "Ze zeiden dat moslims moesten opstaan en weglopen. Zij waren veilig, niet-moslims waren het doelwit", zei hij.

De politie kwam een half uur na de eerste schoten aan bij het winkelcentrum en bond de strijd aan met de schutters. Het vuurgevecht speelt zich al snel niet meer alleen in het winkelcentrum af, maar ook er buiten. De politiechef sprak van een terreuraanval. Hij zei dat er waarschijnlijk niet meer dan tien schutters betrokken zijn bij de aanval.

Rob van Dijk, een medewerker van de Nederlandse ambassade in Kenia, zat met zijn gezin in een restaurant in het winkelcentrum te eten toen er opeens handgranaten naar binnen werden gegooid. Vervolgens werd het vuur geopend, aldus Van Dijk. Hij bleef ongedeerd.