'Duitse geheime dienst: Assad onschuldig'

De Britse krant The Guardian meldt dat Assad niet heeft bevolen tot een gifgasaanval. Dat schrijven Duitse media op basis van hooggeplaatste bronnen in de Duitse geheime dienst BND.

De geheim gehouden bronnen geven aan dat Assad niet alleen geen aanval heeft goedgekeurd, maar ook keer op keer expliciet heeft verboden chemische wapens tegen de rebellen in te zetten.

Zijn legerleiding zou meermaals voorgesteld hebben om de wapens in te zetten, waarop Assad dat naar verluidt telkens resoluut verboden zou hebben.

De gifgasaanval zou dus van ongehoorzame legerleiding gekomen kunnen zijn, of van de rebellen die al maanden geleden met gifgas werden gespot. 

De medewerkers zeggen zich te baseren op onderschepte telefoontjes die door een Duits BND-surveillanceschip in de buurt van de kust van Syrië zijn opgepikt. 

Assad, een in het Westen geschoolde academicus die voor zijn politieke carrière oogarts was, ontkent sinds de beschuldigingen enkele weken geleden begonnen elke verantwoordelijkheid voor de aanval en speelt de terroristen de zwarte piet toe.

Overigens dient wel vermeld te worden dat Bild am Sonntag de berichtgeving hieromtrent deed. Het is een tabloid die niet bekend staat om de waarachtige berichtgeving, maar tegelijkertijd is The Guardian één van de Britse kwaliteitskranten. Ook andere beter bekende kranten als Haaretz nemen het bericht over.