Ombudsman wil oplossing weigeraar vingerafdruk

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moet op korte termijn met een voorziening komen voor mensen die uit principe weigeren hun vingerafdruk voor een paspoort of identiteitskaart af te geven. Dat wil de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Brenninkmeijer meldt donderdag dat deze relatief kleine groep mensen vaak de meest simpele zaken niet kan regelen, zoals het ophalen van pakketjes of het openen van een bankrekening bij een postkantoor. Ook loop deze groep elke dag het risico te worden opgepakt voor het niet dragen van een geldig identiteitsbewijs.

De organisatie Vrijbit, waarin mensen die weigeren biometrische gegevens af te geven zich hebben verenigd, dringt al langer aan op een tijdelijke voorziening in afwachting van nationale en Europese juridische procedures. "Zeker nu ook de overheid zelf heeft geconstateerd dat er diverse haken en ogen aan de opname en opslag van biometrische gegevens zitten, acht ik het niet behoorlijk om deze principiële weigeraars in de kou te laten staan", aldus Brenninkmeijer.