Erdogan lobbyt bij IOC voor Istanbul 2020

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan reist deze week af naar Argentinië om Istanbul aan te prijzen als organisator van de Olympische Spelen in 2020. Het Turkse organisatiecomité heeft maandag bekendgemaakt dat hij zich een dezer dagen bij de rest van de delegatie voegt. De twee andere kandidaat-steden zijn Tokyo en Madrid. Het Internationaal Olympisch Comité stemt zaterdag in Buenos Aires.

Erdogan heeft een drukke week. Hij is eerst aanwezig op de G20-top in het Russische Sint-Petersburg, maar vliegt daarna volgens het comité direct door naar de Argentijnse hoofdstad. Via presentaties proberen de Turken de stemmen van nog twijfelende IOC-leden in de wacht te slepen. Het is de vijfde poging van Istanbul om de Spelen te organiseren.

Er is geen uitgesproken favoriet voor de organisatie van de Spelen van 2020. Het zag er lang naar uit dat Istanbul een goede kans maakte, maar de hard neergeslagen protesten tegen de regering-Erdogan deze zomer en enkele dopingschandalen hebben de kansen mogelijk doen kantelen. Ook de escalerende oorlog in buurland Syrië doet het bid van Istanbul geen goed.