Kiezers coalitie vinden ingrijpen Syrië acceptabel

Kiezers van coalitiepartijen VVD en PvdA vinden militair ingrijpen in Syrië onder bepaalde voorwaarden acceptabel. Dat blijkt uit een peiling van het Eenvandaag Opiniepanel onder achttienduizend mensen. Onder PVV-kiezers is de meeste weerstand tegen een gewapende ingreep in Syrië.

Van de 3600 VVD-stemmers die meededen aan het onderzoek staat zeventig procent positief tegenover ingrijpen in Syrië. Dat percentage is negen procent hoger onder de 4700 deelnemende PvdA-kiezers. Een meerderheid van de coalitieachterban vindt eveneens dat Nederland politieke steun moet verlenen voor een aanval op Syrië als uit het VN-onderzoek blijkt dat het bewind van Bashar Assad gifgasaanvallen heeft uitgevoerd.

Onder de overige partijen is de achterban van de PVV het minst te spreken over militaire interventies in het Arabische land. 44 procent van de PVV-stemmers wil sowieso niet ingrijpen, een meerderheid van 54 procent is tegen het verlenen van politieke steun van Nederland aan een eventueel ingrijpen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vijftig procent van de respondenten militaire steun van Nederland aan een eventueel ingrijpen niet ziet zitten of het te vroeg vindt om hierover te oordelen. Daarentegen vindt 43 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat Nederland militaire steun in overweging moet nemen.

Dertig procent van de deelnemers zou volgens de onderzoekers wel willen dat Nederland ingrijpt als er een mandaat van de VN-Veiligheidsraad is.