Veel doden bij aanslagen Irak

Een golf van aanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft woensdag aan zeker 74 mensen het leven gekost. Er vielen meer dan 230 gewonden. Dat hebben de Iraakse autoriteiten woensdag gezegd.

Doelen waren drukbezochte plaatsen zoals parkeerterreinen, markten en restaurants. Veel slachtoffers, onder wie veel sjiieten, waren aan het winkelen of op weg naar hun werk. De aanslagen werden gepleegd met auto's vol explosieven, door zelfmoordterroristen, en met bommen die op afstand tot ontploffing werden gebracht. Alle bommen gingen kort na elkaar af.

Kazimiyah, een buurt in het noorden van Bagdad, was een van de zwaarst getroffen plekken. Twee bommen gingen af op een parkeerplaats en even later blies een zelfmoordterrorist zich op in de menigte die was ontstaan na de eerste twee explosies. Tien mensen kwamen om, 27 raakten gewond.

Niemand heeft vooralsnog de verantwoordelijkheid opgeëist. Deskundigen wijzen echter met de beschuldigende vinger naar het soennitische Al-Qaida, dat regelmatig sjiieten aanvalt.

Het geweld in Irak is de laatste tijd fors toegenomen. De laatste maanden kwamen bij aanslagen meer dan drieduizend mensen om het leven. In augustus tot nu toe al meer dan 510.