Verdachten groepsverkrachting India vast

Alle vijf mannen die verdacht worden van de groepsverkrachting van een fotojournaliste in India zijn opgepakt. Dat heeft de Indiase politie bekendgemaakt. De laatste verdachte werd zondag in New Delhi opgepakt. De vier anderen werden zaterdag opgepakt in Mumbai. Binnenkort worden de verdachten aangeklaagd, aldus de politie.

Het slachtoffer, een 22-jarige Indiase vrouw, werd donderdagavond in een verlaten textielfabriek door vijf mannen verkracht, terwijl haar mannelijke collega werd gekneveld en in elkaar geslagen. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed.

Volgens de politie worden de aanklachten snel ingediend. Er is volgens politiechef Satyapal Singh voldoende bewijs om de mannen te vervolgen. Zo zijn er onder andere de resultaten van het medisch onderzoek dat de vrouw na de verkrachting onderging. De verdachten zitten vast en de rechtbank heeft toestemming gegeven de mannen tot 30 augustus in voorarrest te houden.

De groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus in december leidde tot een golf van verontwaardiging in India en ver daarbuiten. In grote straatdemonstraties werden strengere straffen voor seksueel geweld en betere bescherming van vrouwen geëist. De strafmaat voor verkrachting is inmiddels verhoogd.

De Indiase regering heeft al gezegd dat de daders van de verkrachting van de fotojournaliste zwaar gestraft moeten worden. Als de verdachten schuldig worden bevonden, kunnen ze tot twintig jaar achter de tralies verdwijnen. De oudste verdachte is 25 jaar.