Zes jaar en tbs voor wurgen vriendin met legging

Een 31-jarige man uit Leusden is dinsdag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het ombrengen van zijn vriendin. De rechtbank Midden-Nederland acht bewezen dat de man zijn vriendin in juni vorig jaar in haar woning wurgde met haar legging.

Toen de 31-jarige vrouw werd aangetroffen, was ze al een paar dagen dood. Wat er precies in de woning is gebeurd, is niet helemaal duidelijk geworden. De Leusdenaar verklaarde zelf dat hij het hele weekeinde een black-out had door overmatig alcohol- en cocaïnegebruik.

De rechtbank gelooft het verhaal van de man niet omdat hij het weekeinde waarin de vrouw is omgebracht nog is gezien terwijl hij de hond uitliet en het vuil wegbracht naar de container. In de vuilniszak werden later door de politie kledingstukken met bloedsporen van het slachtoffer gevonden.

De Leusdenaar heeft niet meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Toch hebben deskundigen vastgesteld dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. Het Openbaar Ministerie had negen jaar cel en tbs geëist voor doodslag. De rechtbank gaat ook uit van doodslag, maar celstraf valt lager uit omdat de rechters verwachten dat de tbs-maatregel langdurig zal zijn.