Enorme bosbrand op Mallorca

Een brand op het Spaanse vakantieeiland Mallorca heeft al achttienhonderd hectare bos verwoest. Het is de ergste brand sinds 1999. Het vuur ontstond vrijdagmiddag rond het middaguur nabij Andratx in het westen van het eiland. Door de enorme droogte en harde wind grijpen de vlammen steeds verder om zich heen.

Het dorp Estellencs is vanwege het naderende vuur ontruimd. Er woonden zevenhonderd mensen. Met hen moesten ook tientallen toeristen een veilig heenkomen zoeken. Of daar Nederlanders bij waren is onbekend.

Het vuur wordt bestreden door noodtroepen van het leger, in total meer dan tweehonderd man, die worden bijgestaan door veertig blusauto's en vier blushelikopters.

De vlammen bedreigen de Sierra de Tramuntana, een natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De autoriteiten zeggen vooralsnog machteloos te staan. De prognoses worden als 'niet goed' gekenschetst.

Er is een man opgepakt die ervan wordt verdacht de brand te hebben veroorzaakt omdat hij plantenresten verbrandde. Na enkele uren werd hij voorlopig vrijgelaten.