Schotte ontkent weet van moordplannen Wiels

De Curaçaose politicus Gerrit Schotte ontkent vooraf op de hoogte te zijn geweest van moordplannen op politicus Helmin Wiels. Het zou gaan om roddels, zei de ex-premier tegenover De Telegraaf.

NRC Handelsblad meldde maandag dat enkele Curaçaose politici en hun omgeving op de hoogte waren van het plan om politicus Helmin Wiels te vermoorden. Wiels, leider van de grootste partij Pueblo Soberano, werd in mei geliquideerd op een strand bij Willemstad.

Volgens NRC zou er in het politieonderzoek speciale aandacht zijn voor de breuk tussen Wiels en toenmalig premier Gerrit Schotte van vorig jaar. Schotte spreekt de suggestie dat hij weet had van de moordplannen of er iets mee te maken had tegen. ?Wiels was een collega! Een Statenlid. Officieel horen wij van het Openbaar Ministerie niets over de voortgang. Terwijl dit zo snel mogelijk moet worden opgelost."

Volgens Schotte zou de wens van Wiels tot complete onafhankelijkheid van Nederland het motief zijn achter de moord. ?Ook wij als MFK steunden dat doel. Dat betekent dat ook ik slachtoffer had kunnen worden", aldus Schotte in de krant.

Justitie en politie op Curaçao stellen een onderzoek in naar het lekken van informatie naar de media in de zaak-Wiels. Dat gebeurt naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad, werd maandag bekend.