Maatregelen tegen droogte genomen

Vanwege de aanhoudende droogte wordt op de grote meren water vastgehouden door minder af te voeren richting zee. Dat is een van de maatregelen die waterbeheerders nemen om de gevolgen van de droogte tegen te gaan, meldt Rijkswaterstaat maandag. Vanwege de droogte is de zogenoemde Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling weer actief.

Via de Rijn en Maas komt nog voldoende water Nederland binnen. De afvoer van beide rivieren is volgens Rijkswaterstaat zelfs relatief hoog voor de tijd van het jaar. Op dit moment bieden Rijn en Maas daarom nog voldoende mogelijkheden voor aanvoer naar regionale wateren. "De droogte van de afgelopen weken in combinatie met het aanhoudende mooie weer zorgen er wel voor dat de afvoer van beide rivieren geleidelijk aan minder wordt", aldus Rijkswaterstaat, die de situatie in de gaten houdt.

Verder wordt in het westen van Nederland gecontroleerd of het zoutgehalte van het water niet te hoog wordt. In het zoetwatermeer Zoommeer in het oosten van Zeeland en het ermee verbonden Volkerak bij het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wordt het oplopen van het zoutgehalte tegengegaan door extra doorspoelen.

Ook waterschappen treffen maatregelen, zoals het inlaten van water om het peil op hoogte te houden. Met stuwen wordt extra water vastgehouden. In hoger gelegen delen van Nederland wordt geprobeerd het watergebruik te beperken, bijvoorbeeld door het instellen van een beregeningsverbod.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling maakt bij watertekorten een verdeling van het beschikbare rijkswater onder sectoren die daarvan afhankelijk zijn. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg.

De commissie geeft zogenoemde droogteberichten uit, waarmee waterbeheerders worden geïnformeerd over de actuele situatie. Vanwege de hoge waterstanden op de Rijn na flinke neerslag in juni was de uitgave van de droogteberichten tijdelijk stopgezet.