Scholen Zuid-Holland schorsen het meest

Middelbare scholieren uit de provincie Zuid-Holland worden het vaakst geschorst. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor het Onderwijs. In het schooljaar 2011/2012 werden in die provincie tien op de duizend leerlingen geschorst of verwijderd van de school. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde van zes geschorsten of verwijderden per duizend leerlingen. De vier grote steden worden vaker leerlingen geschorst dan in de andere gemeenten.

Ook in de provincie Utrecht wordt bovengemiddeld vaak geschorst. Acht op de duizend leerlingen worden daar van school gestuurd. In de vier grote steden wordt drie keer vaker geschorst dan in de overige gemeenten. In de provincie Overijssel zitten met een op de duizend geschorste leerlingen de minste lastpakken. Ook Groningen, Friesland, Gelderland en Limburg kennen relatief weinig geschorsten.

De inspectie geeft geen verklaring voor de regionale verschillen. Een woordvoerder van de VO-raad vermoedt dat de verschillen tussen de vier grote steden en de overige gemeenten een rol spelen. "Er wonen veel meer moeilijke leerlingen in de Randstad dan in de andere delen van het land", aldus de woordvoerder. Ook zouden scholen in de Randstad strenger kunnen zijn. "Maar dat vermoeden delen wij niet, omdat de scholen die wij vertegenwoordigen veelal dezelfde regels hanteren als het gaat om schorsen."

Leerlingen in het praktijkonderwijs en het vmbo worden aanzienlijk vaker geschorst dan havisten en vwo'ers. Leerlingen worden voornamelijk geschorst of verwijderd voor het verstoren van de les, of het gebruiken van fysiek of verbaal geweld tegen personeel van de school of medeleerlingen. In driekwart van de gevallen zijn de probleemgevallen jongens.