Hittegolf in grote delen VS

Grote delen van de Verenigde Staten kampen met een hittegolf. De meeste staten hadden woensdag ten minste één regio waar het kwik steeg boven de 32 graden Celsius, maar het heetst was het in het midwesten en noordoosten, waar de warmte door de hoge luchtvochtigheid bovendien benauwd aanvoelde. Volgens de National Weather Service is er weinig uitzicht op verkoeling door regen.

De hitte droeg onder meer bij aan een natuurbrand in de bergen bij Palm Springs in het zuiden van Californië, waar zesduizend mensen hun huizen in Idyllwild en enkele kleinere omliggende plaatsen moesten verlaten. De brandweer zette meer dan drieduizend mensen en meer dan een dozijn blusvliegtuigen in, maar had donderdag nog maar een klein deel van de brand 150 kilometer ten zuidoosten van Los Angeles bedwongen.

In verschillende staten raakte het asfalt van wegen door de hitte vervormd. De brandweer in Illinois evacueerde driehonderd inwoners van een verzorgingscentrum waar door een stroomstoring de airconditioning was uitgevallen. De overheid in de staat richtte centra in waar mensen verkoeling konden zoeken. Volgens de milieudienst EPA leidde de warmte tot extra luchtvervuiling in New England.

In New York City werd 36 graden Celsius gemeten. In buitenwijken van Washington viel een hoofdwaterleiding uit, waardoor honderdduizenden mensen zonder stromend water kwamen te zitten. Inwoners van Prince George's County werd dringend verzocht zo min mogelijk water te gebruiken, bijvoorbeeld door na toiletgebruik niet door te spoelen.