'Zwarte minister is orang-oetan'

Gekleurde mensen uitmaken voor apen is van zodanig laag niveau, dat het zelfs op FOK! afgekeurd wordt. Men stond dan ook verbijsterd toen een senator een gekleurde minister uitmaakte voor orang-oetan. Gelukkig speelde dit zich af in Italië, waar het volk al gewend is aan politieke schertsvertoningen.

Italiaans minister van immigratie Cécile Kyenge komt uit Congo, en heeft dan ook de bijpassende huidskleur. Die roept bij senator Roberto Calderoli bepaalde beelden op: "Zoals u weet, houd ik van alle dieren, beren en wolven, maar als ik het uiterlijk van Kyenge zie, kan ik aan niets anders denken dan aan de gelijkenis met een orang-oetan."

Calderoli deed de uitspraak op een bijeenkomst van de politieke partij Lega Nord. Al snel kwam hij met 'excuses': "Ik sprak op een bijeenkomst, ik maakte een grapje, misschien een ongelukkig grapje, maar op de bijeenkomst was het direct iedereen duidelijk."

Hij gaat verder: "Ik heb de minister niet willen beledigen en als zij zich beledigd voelt, bied ik mijn excuses aan. Maar mijn grapje vond plaats in een zeer goed geformuleerde en een politieke kritiek op de minister en de politiek die ze voert."

Kyenge kwam al snel met een antwoord: "Ik zie de woorden van Calderoli niet als een persoonlijke aanval, maar ik huiver voor het beeld van Italië dat we geven. Ik denk dat de gehele politiek eens goed moet nadenken over de manier waarop we communiceren."

Andere politici waren een stuk explicieter in hun afkeur. Premier Letta noemt de uitspraken 'voorbij alle grenzen'. Senaatsvoorzitter Grasso zei: "Er is geen mogelijke rechtvaardiging voor de beledigingen die vice-president der senaat Calderoli heeft gericht aan minister Kyenge."

Calderoli wordt gezien als de vertegenwoordiger van de rechtse tak binnen de Lega Nord. Hij kwam al eerder in opspraak, bijvoorbeeld toen hij zei dat hij het jammer vindt dat Frankrijk haar identiteit had opgeofferd door tijdens de finale van het WK van 2006 'negers, moslims en communisten' op te stellen.