Rusland ontving nog geen asielverzoek Snowden

Rusland heeft nog geen verzoek om politiek asiel ontvangen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dat meldde het Russische persbureau Interfax zaterdag op gezag van het hoofd van de Russische immigratiedienst, Konstantin Romodanovski.

Snowden arriveerde op 23 juni vanuit Hong Kong op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. Hij zou daar hebben willen overstappen op een vlucht richting Cuba, maar zijn aansluiting hebben gemist. Sindsdien verblijft hij in de transitzone van het vliegveld.

Vrijdag sprak Snowden op de luchthaven met diverse mensenrechtenorganisaties over zijn situatie. In dat overleg liet hij doorschemeren politiek asiel te willen aanvragen in Rusland, in afwachting op een mogelijkheid door te reizen naar Latijns-Amerika. Venezuela, Bolivia en Nicaragua hebben laten weten de klokkenluider te willen opvangen.

Snowden onthulde in Hong Kong het bestaan van Prism, het omvangrijke programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA over de verregaande verzameling van gegevens en correspondentie van onder meer internetgebruikers. Sindsdien is hij voor de Amerikaanse autoriteiten op de vlucht.