EU controleert alle kantoren op afluisterapparatuur

De EU gaat al haar kantoren controleren op afluisterinstallaties. Daartoe heeft de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maandag opdracht gegeven. Zijn woordvoerster heeft dat bekendgemaakt tegenover het Duitse blad Der Spiegel.

Aanleiding vormen berichten dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in EU-kantoren in Washington, New York en Brussel microfoons heeft aangebracht en ook in computers is binnengedrongen.

Volgens de woordvoerster worden EU-kantoren periodiek gecontroleerd op afluisterinstallaties of spionage in telefoon- en computernetwerken. Gezien de NSA-berichten is er echter aanleiding nu een extra controle te doen.

De Britse krant The Guardian maakte maandag bekend dat de NSA ook gericht ambassades van Frankrijk, Italië en Griekenland in Washington en New York in de gaten hield.

In Duitsland heeft het aftappen door NSA en zijn Britse collega's van GCHQ van telefoon- en internetverbindingen tot een binnenlandse politiek rel geleid. Volgens de voorzitter van de sociaaldemocratische SPD, Sigmar Gabriel, wist bondskanselier Angela Merkel daarvan, ten minste op hoofdlijnen.

Gabriel, die een en andere naar voren brengt in een artikel dat hij schreef voor de dinsdaguitgave van de Frankfurter Algemeine Zeitung, leidt dat af uit Merkels reacties op de onthullingen. Hij roept de kanselier op duidelijk te maken wat ze wist en of ze het toestond.

In september kiezen de Duitsers een nieuw parlement. SPD en CDU (Merkels partij) zijn de grootste rivalen.