'Obama niet verzwakt door Snowden'

Het lekken van uiterst gevoelige informatie over de aftapprogramma's van de Amerikaanse geheime dienst NSA door klokkenluider Edward Snowden heeft er niet toe geleid dat de positie van de Amerikaanse president Barack Obama is aangetast. Ook het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten heeft geen schade opgelopen. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice zaterdag gezegd. De VS 'blijven het invloedrijkste, machtigste en belangrijkste land ter wereld'.

Rice deed haar uitspraken in een interview met persbureau AP over haar vertrek bij de Verenigde Naties. Maandag begint Rice als adviseur nationale veiligheid van Obama. Volgens Rice is het nog te vroeg om te beoordelen of op de lange termijn de lekken ernstige repercussies zullen hebben. "Ik denk niet dat de diplomatieke consequenties, voorzover dat nu te beoordelen is, erg groot zijn."

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel en generaal Martin Dempsey hebben eerder gezegd dat het bekendworden van de aftapprogramma's schadelijk is voor de nationale veiligheid. Hagel verklaarde donderdag dat er nu een inschatting wordt gemaakt van de omvang van de schade. Volgens Rice is 'de Snowden-kwestie duidelijk iets waar we doorheen moeten'. Volgens haar hebben de VS in het verleden in vergelijkbare situaties ook door de zure appel moeten bijten.

Beweringen dat de positie van Obama door de onthullingen van Snowden ernstig is aangetast noemde ze onzin. "Ik denk dat de VS het invloedrijkste, machtigste en belangrijkste land ter wereld zijn en blijven, met de grootste economie, het grootste leger, met een netwerk van allianties en waarden die door de hele wereld gerespecteerd worden." Ze wees erop dat Obama voor zijn tweede termijn als president 'forse ambities' heeft.

Rice noemde haar baan als VN-ambassadeur de beste baan die ze ooit heeft gehad. Ze kan zich naar eigen zeggen geen betere baan voorstellen om haar voor te bereiden op haar functie als adviseur van Obama. "Je krijgt te maken met letterlijk elk land op aarde en ik denk dat je een uniek gevoel krijgt voor de oriëntaties, de interesses en de stijlen van een groot aantal landen."