Website moeilijk bereikbaar na Amber Alert

De officiële website van het Amber Alert was zaterdag na een afgegeven alarm moeilijk bereikbaar. Een woordvoerder van de politie vermoedt dat de servers van amberalertnederland.nl de plotselinge datastroom niet aankonden. De bereikbaarheid van websites van de overheid in noodsituaties was in het verleden vaker problematisch.

"Twee miljoen mensen hebben een melding gekregen", licht een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie, het voormalige KLPD, toe. De details van de vermissing waren het eerste uur na het uitsturen van het Amber Alert overigens helemaal niet beschikbaar via amberalertnederland.nl.

Rond 18.30 uur leek de bereikbaarheid te verbeteren. Rond datzelfde moment werd ook het vermiste jongetje in goede gezondheid aangetroffen. Iets later werd het Amber Alert ingetrokken. Een Amber Alert wordt uitgegeven in gevallen waarin de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt. Het systeem is in Nederland operationeel sinds november 2008. Een Amber Alert wordt slechts een paar keer per jaar uitgegeven.

De website amberalertnederland.nl is slechts een van de manieren waarop Amber Alerts worden verspreid. Ook via sociale media, per sms, schermen in het openbaar vervoer, op matrixborden boven de snelwegen en op andere manieren wordt aandacht gevraagd voor de vermissing of ontvoering van een kind.

Eerder was er veel kritiek op het functioneren van de website crisis.nl. Op deze officiële website van de overheid kunnen burgers meer informatie vinden bij rampen en andere calamiteiten. In een aantal gevallen, zoals tijdens de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin 2011, was de site echter een tijd lang niet bereikbaar. Een nieuwe versie van crisis.nl - die twee miljoen bezoekers tegelijk aankan - is sinds vorig jaar in de lucht.