Verkiezingen Iran waarschijnlijk snel beslist

Bij de presidentsverkiezingen in Iran staat de bij hervormers populairste kandidaat Hasan Rowhani op een ruime voorsprong. Van de vijf miljoen getelde stemmen ging 52 procent naar de geestelijke Rowhani. Als hij meer dan de helft van de stemmen haalt is een tweede ronde niet nodig.

De burgemeester van Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf staat op de tweede plaats met 17,3 procent van de stemmen. De nucleaire onderhandelaar Saeed Jalili, die bekendstaat als compromisloos, staat derde met ongeveer dertien procent.

Als de voorsprong van Rowhani uiteindelijk toch niet groot genoeg is om hem in een keer tot winnaar te verklaren, wacht volgende vrijdag een tweede ronde tussen de eerste twee kandidaten. Het is niet duidelijk wanneer alle stemmen zijn geteld. Iran heeft meer dan vijftig miljoen kiesgerechtigden. De opkomst was vrijdag hoog.

De Iraniërs kiezen een opvolger voor president Mahmoud Ahmadinejad, die na twee termijnen niet herkozen kon worden. Voor hervormingsgezinde Iraniërs is de keus overigens beperkt. De zes kandidaten kunnen gematigd tot aartsconservatief worden genoemd. Allen zijn loyaal aan de man die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Dat geldt dus ook voor Rowhani.