Rechter oordeelt niet over guldenzegels

In een kort geding over de geldigheid van guldenpostzegels heeft de rechter in Den Haag zich woensdag niet gewaagd aan een uitspraak. Nu een ingrijpen van de rechter uitblijft zijn guldenpostzegels vanaf november in ieder geval tijdelijk niet meer bruikbaar.

De kwestie is volgens de rechtbank te ingewikkeld om in een kort geding te behandelen, zegt een woordvoerder van de rechtbank. Volgens haar is een grondig onderzoek nodig om hier een goed oordeel te kunnen vellen. "Daar is in een kort geding geen plaats voor, maar in een bodemprocedure wel."

De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) had het kort geding tegen PostNL aangespannen. Het bedrijf wil guldenpostzegels vanaf november niet meer accepteren als frankering. Volgens de handelaren liggen er nog veel guldenzegels bij mensen thuis in de la met een gezamenlijke waarde van twintig tot tweehonderd miljoen euro. Jaarlijks zou nog voor twee miljoen euro aan guldenzegels worden gefrankeerd.

De handelaren vinden dat PostNL meer tijd moet geven om de oude guldenzegels op te maken en hadden de kortgedingrechter om uitstel gevraagd. Die heeft de eisen van de handelaren nu verworpen. "Het is voor veel mensen jammer dat we geen uitstel hebben gekregen", zegt voorzitter van de NVPH Martijn Bulterman. "We hadden verwacht dat de rechter ons gelijk of ongelijk zou geven, maar dit is een verrassing."

Het komt volgens Bulterman zeker tot een bodemprocedure. "Er is in ieder geval nog hoop. Mensen hoeven hun zegels nog niet weg te gooien." Dat laatste is waar het de handelaren vooral om gaat. Door de aankondiging van PostNL zou de waarde van de guldenpostzegels al zijn gekelderd. Zolang er nog hoop is dat ze iets waard blijven, houdt de verzameling van de handelaren ook enige waarde.