Onderzoek naar inzet BVD tegen ex-provo

De manier waarop ex-provo Roel van Duijn jarenlang werd geobserveerd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) wordt toch onderwerp van onderzoek. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde in eerste instantie geen onderzoek naar de handelwijze van de voorganger van de AIVD, maar is nu toch overstag.

Het onderzoek richt zich op de inzet van zogeheten bijzondere inlichtingenmiddelen in de jaren zestig, zeventig en tachtig, zo maakte de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) donderdag bekend. Het gaat hier volgens een woordvoerder van de commissie bijvoorbeeld om de inzet van telefoontaps of het schaduwen van iemand.

Van Duijn was in de jaren zestig in Amsterdam een van de oprichters van Provo en de Kabouterbeweging. Hij was lid van de gemeenteraad en werd later wethouder voor de PPR, een van de partijen die later opgingen in GroenLinks. Binnen die partij werd hij later actief. Hij voert al jaren juridische strijd over de dossiers die de BVD in het verleden over hem aanlegde.