Betogers slaags met politie Istanbul

Betogers zijn zaterdag in de Turkse stad Istanbul voor de tweede dag op rij slaags geraakt met de oproerpolitie. Die gebruikte traangas en waterkanonnen om de ongeveer vijfhonderd betogers, die met stenen gooiden, van zich af te houden. In de hoofdstad Ankara probeerden honderden mensen op te trekken naar het parlementsgebouw. Ook daar greep de politie in.

De betogers zijn woedend over het hardhandige optreden van de oproerpolitie vrijdag bij een protestactie op het Taksim-plein in Istanbul. Sinds het begin van deze week voerden enkele honderden betogers actie tegen een geplande renovatie van het centrale Taksim-plein. De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en er geen bomen worden gekapt. Vrijdagochtend maakte de politie een einde aan de protestactie waarna de vlam in de pan sloeg.

Niet alleen in Istanbul raakten agenten slaags met betogers, ook in andere steden gingen mensen de straat op en ontstonden er schermutselingen. Het protest mondde uit in een protest tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die volgens sommigen steeds autoritairder optreedt en niet tegen kritiek kan. Ook de politie moet het ontgelden; die zou te vaak en te veel gebruikmaken van traangas en te veel geweld gebruiken. Volgens mensenrechtenorganisaties raakten vrijdag bij betogingen in heel Turkije honderden mensen gewond. Persbureau Dogan meldde dat er 81 arrestaties werden verricht.

De Turkse regering probeert de gemoederen tot bedaren te brengen. Vicepremier Bulent Arinc zei zaterdag dat het verkeerd was om het vreedzame protest op het Taksim-plein op te breken door traangas in te zetten. "Het zou handiger zijn geweest om te proberen mensen die hebben gezegd tegen een winkelcentrum (op het plein, red.) te zijn te overtuigen in plaats van ze te besproeien met traangas."

De leider van de grootste Turkse oppositiepartij, Kemal Kilicdaroglu, heeft er bij Erdogan op aangedrongen om de agenten terug te trekken van het Taksim-plein. "Laat ons zien dat je premier bent en trek de politie terug", aldus Kilicdaroglu.

Het protest tegen de renovatie van het plein heeft overigens succes: vrijdagmiddag bepaalde een rechtbank dat er voorlopig geen bomen mogen worden gekapt.