GroenLinks wil duurzaamheid op agenda

GroenLinks wil op korte termijn met het kabinet in gesprek over de besteding van zes miljard euro van de rijksbegroting. De partij wil inzetten op duurzaamheid en vindt dat het geld moet worden uitgegeven aan schone energie, investeringen in energiebesparing en openbaar vervoer.

Het plan staat in een opzet voor een duurzaamheidsakkoord dat dit weekeinde naar premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is gestuurd. Fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat de politieke discussie zich nu enkel richt op extra bezuinigingen. "Dat is voorbarig en niet productief. Wat ons land nu nodig heeft zijn afspraken om de economie sterker en duurzamer te maken", zegt hij in een verklaring.

Volgens Van Ojik leveren zijn voorstellen op korte termijn banen op en zijn ze goed voor het milieu. "Alleen als we voluit kiezen voor verduurzaming kunnen de grote problemen van deze tijd - werkloosheid, schaarste aan grondstoffen en energie, opwarming van de aarde - in samenhang worden aangepakt."