Sudanese handelaren gedood in Z-Sudan

Zeker elf Sudanese handelaren zijn eerder deze week door gewapende lieden om het leven gebracht toen ze de grens met Zuid-Sudan overstaken. Dat heeft woordvoerder van het Zuid-Sudanese leger Philip Aguer vrijdag gezegd. Volgens hem is het geweld het werk van opstandelingen die de vrede tussen de beide Sudans willen ondermijnen.

'Criminelen' lokten volgens Aguer woensdagochtend drie vrachtwagens bij een handelscentrum bij de grensstad Renk in een hinderlaag. Later trof een groep handelsreizigers de lichamen van de slachtoffers aan. Het Zuid-Sudanese leger zette vervolgens de achtervolging op de opstandelingen in. "Na enige tijd haalde het SPLA (het Zuid-Sudanese leger, red.) de criminelen in en werden er schoten gewisseld", aldus Aguer. De opstandelingen zouden vervolgens naar Sudan zijn gevlucht.

Bijna twee weken geleden besloten Zuid-Sudan en Sudan om tien grensovergangen te openen om zo het verkeer van mensen en goederen te bevorderen. Hoewel er af en toe geweld uitbreekt, zijn de betrekkingen tussen de twee landen de afgelopen tijd ontdooid. De Sudanese president Omar al-Bashir zei vorige maand tijdens een bezoek aan de zuiderburen dat hij de betrekkingen wil normaliseren.