Gemeenteraad praat op 30 mei over arrestaties

De Amsterdamse gemeenteraad praat op 30 mei met burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) over de omstreden arrestaties van twee republikeinen tijdens de troonswisseling. Dat heeft SP-fractieleider Laurens Ivens donderdag gezegd op Radio 1.

Van der Laan kondigde woensdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman aan dat hij een feitenrelaas laat opstellen over de gang van zaken. Hij beloofde een 'loepzuiver' rapport.

Ivens vindt een aftreden van Van der Laan niet aan de orde. "Op 30 mei zullen we zijn verhaal horen en kunnen we ook de balans opmaken. En aftreden zeggen voordat we überhaupt weten wat er gebeurd is, lijkt me waanzin." Bovendien heeft hij het de rest van de dag goed gedaan, aldus de SP'er.

De campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen en de republikeinse activiste Joanna werden dinsdag gearresteerd vlak voordat koning Willem-Alexander op het balkon van het paleis op de Dam verscheen. Het tweetal werd later vrijgelaten met excuses van de politie. Er was sprake van een persoonsverwisseling, was later de uitleg van de politie.