Tien weken cel voor zakkenrollen tijdens Wilhelmus

Vier Roemenen die tijdens de troonswisseling op de Dam een poging tot zakkenrollen deden, hebben donderdag tijdens een supersnelrechtzitting celstraffen tot tien weken opgelegd gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Het viertal, uitgedost in oranje, wilde tijdens het zingen van het volkslied toeslaan. Een van hen werd betrapt met zijn hand in een tas. De vier wisten niets buit te maken.

Twee van hen werden veroordeeld tot zes weken cel. De twee anderen kregen tien weken opgelegd omdat zij al eens waren veroordeeld wegens diefstal, licht een zegsvrouw van justitie toe. Ze moeten de straf direct uitzitten.

Woensdag werd al een 25-jarige Roemeense in een supersnelrechtzitting veroordeeld voor zakkenrollen op 30 april. Zij kreeg vijf weken cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Eerder werden al zo'n vijftig zaken tegen mensen die op Koninginnedag waren opgepakt versneld afgedaan. Het ging voornamelijk om aanhoudingen voor ordeverstoring, vernieling of drugsbezit. De meesten kregen een boete.