Amerikaan in N-Korea tot dwangarbeid veroordeeld

De Amerikaanse staatsburger Kenneth Bae is in Noord-Korea tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld. Bae, die al bijna een halfjaar vastzit in Noord-Korea, heeft zich volgens het Noord-Koreaanse hooggerechtshof schuldig gemaakt aan misdaden tegen de staat. Dit meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA donderdag.

Bae is van Koreaanse komaf en werkzaam in de toeristenindustrie. Hij wordt door zijn vrienden omschreven als een devoot christen. Hij werd vorig jaar november gearresteerd in Rason, een speciale economische zone in het verre noordoosten van Noord-Korea bij de grens met Rusland en China. Volgens zijn collega's was Bae als toeristengids gestationeerd in de Chinese grensstad Dalian en reisde hij dikwijls naar Noord-Korea om er weeskinderen van voedsel te voorzien.

Zijn veroordeling komt op een moment dat de betrekkingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten uiterst gespannen zijn. Washington heeft nog niet gereageerd op deze jongste ontwikkeling. Waarnemers denken dat Pyongyang de zaak-Bae wil gebruiken om bij onderhandelingen concessies van Washington los te krijgen.

Ook de betrekkingen met Zuid-Korea zijn op een dieptepunt beland. Noord-Korea heeft de afgelopen tijd steeds dreigender en oorlogszuchtiger taal geuit en zelfs gedreigd kernwapens in te zullen zetten tegen Zuid-Korea en de VS.