Religieuzen bedanken Beatrix
Gebedshuizen in het hele land staan zondag stil bij de aanstaande troonswisseling. Paus Franciscus heeft eerder laten weten zich 'bijzonder verbonden' te voelen met de gelovigen die in de Sint-Nicolaasbasiliek bijeenkomen voor de 'koningsmis'. Die mis staat in het teken van 'dankbaarheid voor alles wat koningin Beatrix voor Nederland heeft betekend', meldt de basiliek op haar website.
Het Koninklijk Huis wordt bij de viering vertegenwoordigd door grootmeesteres van de koningin Martine van Loon-Labouchère. Ook andere leden van de hofhouding en vertegenwoordigers van de krijgsmacht zijn aanwezig. Verder worden onder anderen commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen, oud-premier Dries van Agt, oud-minister Ernst Hirsch Ballin en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma verwacht.
De paus heeft aangegeven om voor de nieuwe koning en zijn gezin te bidden. Aan het einde van de viering wordt daarvoor een speciaal gebed uitgesproken. De basiliek meldt dat vanuit het hele land is gebeld met de vraag of er nog kaarten voor de koningsmis zijn, maar die zijn op. De mis wordt vanaf 10.00 uur rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2.
In de Westerkerk in Amsterdam wordt vanaf 19.30 uur gezongen. "Trompetten en pauken geven aan deze cantate een extra feestelijk karakter", meldt de kerk op zijn website. De Portugese Synagoge houdt om 20.00 uur een Oranjedienst.
Daarna in de volgende kabinetsperiode weer zodat je een goede meting hebt verspreid over 8 jaar. Als het antwoord dan NEE is, moet het afgeschaft worden en wordt Nederland een republiek.
Maar de politiek is niet zo'n fan van referenda.
Nu is mijn ervaring de afgelopen werkzame jaren beter geweest met familiebedrijven dan met grote bedrijven met wisselende directies. Laat ik het maar noemen betrokkenheid bij de eigen toko.
Ik ben altijd een fel tegenstander geweest van het verouderde concept "koningshuis" maar ben daar toch wat milder over gaan denken. Ondanks alle nadelen, en dat zijn er nogal wat, zie ik ook niet zoveel meer voordelen in het hebben van een president. Dat maakt de zaak alleen maar wispelturiger. Dus laat het nog maar even zo, totdat iemand echt met een beter plan komt.
OT: in een land waar kerk en staat gescheiden zijn dient een koningshuis zich los te koppelen van de kerk.
Cohen: Niet representatief genoeg, wel goed bestuurder, humeurig.
Kan lastig zijn met betrekking tot Midden-Oosten.
Kroes: Te oud, te Europees en misschien iets te conservatief (kan ook een voordeel zijn). Zeer ervaren bestuurder.
Van der Ham: te licht en geen ministeriele ervaring. Wel veel Kamerwerk verricht met zinvolle wetsvoorstellen.
Jan Terlouw: te oud en teveel een draaikont. Vriendelijke man.
(Maar goed als ik naar leeftijden kijk: In Italie zit een president van 87 en een kamerlid van 94, dus wat lul ik eigenlijk? )
Dat is hoe ik er tegenaan kijk.
Maar ik hoor nu al de kreten als 'President van de Allochtonen', als er een PvdA'er president zou worden. Ongeacht wie die PvdA'er zou zijn.
Dat gaat hier zoveel oeverloos gezeik opleveren, dat gaat een eeuwigheid duren voor 'we' eruit zijn wie uiteindelijk president mag zijn.
Ik vind als zelf republikein voor zo'n systeem wel iets te zeggen. Het probleem van een monarchie is dat die mensen opgevoed worden om ooit de macht te krijgen en dus 'verpest' worden door hun opvoeding. Beter zou zijn als om de zoveel tijd at random iemand aangewezen wordt om koning te zijn, als een soort jury duty.
Mooi.
Boris van der Ham, dat zou wel heel mooi zijn.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken