AIVD zocht geen contact met Dolmatov

De AIVD heeft geen contact gezocht de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Dat blijkt uit onderzoek van de toezichthouder op de inlichtingendienst, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in een Kamerbrief. De oppositieactivist Dolmatov hing zichzelf in januari op in een detentiecentrum in Rotterdam.

De moeder van Dolmatov claimt dat haar zoon contact heeft gezocht met de inlichtingendienst. Ze heeft een klacht ingediend bij Plasterk, omdat de AIVD de zorgplicht jegens deze vermeende bron zou hebben verzuimd. Volgens de minister mist de klacht echter 'feitelijke grondslag' omdat de AIVD geen contact met Dolmatov heeft opgenomen. De moeder is hier maandag van op de hoogte gesteld.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wacht donderdagochtend een zwaar debat over de zaak. Vrijdag kwam de Inspectie Veiligheid en Justitie met een vernietigend rapport, waaruit bleek dat fout op fout was gestapeld. Teevens positie staat op het spel. Onder meer de SP eist zijn aftreden, maar de fracties van de coalitiepartijen VVD en PvdA willen het debat afwachten voor zij hun oordeel vellen.