Republikeinen spinnen garen bij abdicatie

Sinds de aankondiging van de troonswisseling is het ledental van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) flink gegroeid. Stond de teller eind januari nog op 1200 leden, sinds koningin Beatrix 28 januari haar abdicatie aankondigde is dat aantal met achthonderd gegroeid, meldt het genootschap zaterdag in een persbericht.

Volgens de NRG geeft het merendeel van de nieuwe leden aan zich enorm te storen aan de 'persoonsverheerlijking' van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Màxima, 'die door de Rijksvoorlichtingsdienst over Nederland wordt uitgestort'.

Onder de bestaande en nieuwe leden bevinden zich treinconducteurs, militairen, ondernemers, journalisten, studenten en gepensioneerden, aldus de NRG, die stelt dat het ledenbestand van de vereniging een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving is. Een van de nieuwe leden is een 87-jarige vrouw met een AOW die 'de oranjeretoriek' zat is.

De vereniging zet zich al jaren in voor een op democratische wijze gekozen staatshoofd in Nederland. Het NRG geeft aan een verdere sterke groei te verwachten 'zolang de oranjehype aanhoudt'.