Kabinet bezorgd om oorlogstaal Noord-Korea

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich zorgen om de oorlogstaal die Noord-Korea recentelijk bezigt. Het Noord-Koreaanse leger kreeg woensdag toestemming van het regime om nucleaire aanvallen op Amerikaanse doelen uit te voeren, zo meldden staatsmedia. Eerder dreigde het land al met aanvallen op het Amerikaanse vasteland.

"Ik denk dat iedereen zich zorgen maakt over de belligerente teksten die uit Noord-Korea komen", zei Rutte vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij weet nog niet of hij de ambassadeur van Noord-Korea op het matje gaat roepen. "We bekijken constant alle mogelijkheden die een goede uitkomst van dat conflict kunnen beïnvloeden. Daarbij maken we ons geen overdreven voorstelling van de Nederlandse invloed."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schreef vrijdagochtend al op zijn Facebook-pagina dat het 'wapengekletter uit Noord-Korea reden is voor zorg'. "In die gespannen sfeer is een incident snel geboren en kan vervolgens ook onbedoeld een militair conflict ontstaan. Kim Jong Un moet begrijpen dat agressie, laat staan inzet van massavernietigingswapens zeer ernstige consequenties zal hebben", meldt Timmermans.