Geen ontslagen om achterhouden spoorrapport

Ambtenaren die hebben verzuimd een kritisch rapport over het spoor naar de Tweede Kamer te sturen, worden niet ontslagen. Er was namelijk geen sprake van opzet, blijkt uit een onderzoek naar de gang van zaken op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) neemt deze conclusie over.

De ambtenaren brachten Schultz en haar staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) in grote problemen door het rapport niet naar de Kamer te sturen, hoewel Schultz daartoe wel opdracht had gegeven. In het rapport werden kritische noten gekraakt over de manier waarop spoorbeheerder Prorail met het onderhoud omgaat. Uiteindelijk kwam het rapport via de krant in de openbaarheid.

Beide bewindslieden moesten daarop diep door het stof in de Tweede Kamer, waar de SP dreigde met een motie van wantrouwen. Het niet informeren van de Kamer geldt als een politieke doodzonde. Schultz noemde het achterhouden van het rapport 'onvergeeflijk' en Mansveld sloot disciplinaire maatregelen tegen de betrokken ambtenaren niet uit. Wel wilden zij een extern onderzoek naar de gang van zaken afwachten.

Daaruit blijkt dat nergens sprake was van opzet. "In de gevoerde gesprekken bleek bij alle betrokkenen een gevoel van schaamte te heersen over de gemaakte fouten." Er zijn geen andere zaken gevonden waaruit kan worden afgeleid dat opdrachten van de bewindspersonen structureel worden genegeerd. Ook is de bereidheid om lessen te trekken 'groot'.

Er is geen aanleiding om disciplinaire stappen te zetten, luidt de aanbeveling. Schultz neemt deze aanbeveling over, laat een woordvoerder van het departement weten. Wel moeten een aantal maatregelen worden genomen op het departement, zodat de interne organisatie 'trefzekerder wordt.