Paus reikt islam, China en Saudi-Arabië de hand

Paus Franciscus reikt de islam, China en Saudi-Arabië de hand. De nieuwbakken kerkvorst zei vrijdag dat hij het gesprek wil aangaan met de islam en die landen die het nog zonder diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel stellen.

Franciscus schuwde voor zijn eerste redevoering over het buitenlandbeleid het gebruikelijke Frans en viel terug op het Italiaans. Dat lijkt een nieuwe aanwijzing dat de Argentijn zich in andere talen dan zijn eigen Spaans of het Italiaans van zijn nieuwe werkplek niet erg senang voelt.

Ambassadeurs van de honderdtachtig landen die betrekkingen met de Heilige Stoel onderhouden hoorden de paus beloven dat hij zich als 'bruggenbouwer' sterk zal maken voor vrede en voor de armen. Hij wees erop dat de titel die hij draagt, pontifex, hem letterlijk tot 'bruggenbouwer' maakt.

Die bruggen hoopt de paus eerst en vooral te slaan naar andere godsdiensten, in het bijzonder naar de islam. Ook atheïsten kunnen op de speciale aandacht van Franciscus rekenen. Franciscus' voorganger Benedictus XVI joeg moslims nog meermalen in de gordijnen, maar de nieuwe paus maakte als aartsbisschop van Buenos Aires al naam met zijn uitgestoken hand naar andersgelovigen. De gelukwensen die Franciscus uit de islamitische wereld ontving lijken erop te duiden dat zijn reputatie moslims al voor hem inneemt.

Van de landen die nog geen gezanten met de Heilige Stoel hebben uitgewisseld krijgt China naar verwachting de meeste aandacht. Ook de vorige paus deed al veel moeite om de betrekkingen met China te verbeteren. China telt miljoenen katholieken, maar de regering in Beijing houdt hen tot leedwezen van het Vaticaan strikt onder de duim. Het heetste hangijzer is het recht bisschoppen te benoemen. Zowel de Heilige Stoel als de Chinese regering maakt op dat privilege aanspraak.