Drie jaar cel voor digitale inbraak

Een Amerikaanse man die inbrak op de servers van telecomaanbieder AT&T en meer dan honderdduizend e-mailadressen van iPad-gebruikers buitmaakte, verdwijnt ruim drie jaar achter de tralies. Dat heeft een Amerikaanse rechter maandag bepaald. Andrew Auernheimer werd in november al veroordeeld wegens identiteitsfraude en omdat hij zich zonder toestemming toegang had verschaft tot de servers.

Volgens de openbare aanklager maakte Auernheimer deel uit van een groep die de mailadressen buitmaakte. De mailadressen werden doorgespeeld aan de website Gawker, die ze vervolgens in gecensureerde vorm online zette.

Auernheimer vindt dat hij AT&T een dienst heeft bewezen door een fout in het systeem bloot te leggen, maar deze gedachtegang kon op weinig begrip van de aanklagers rekenen. "Hij had contact op kunnen nemen met AT&T en ze op de fout kunnen wijzen", aldus openbaar aanklager Zach Intrater. "Dan hadden zij het lek kunnen dichten en had de verdachte over de zaak kunnen publiceren en zijn reputatie kunnen opbouwen."