Zaak Facebookmoord achter gesloten deuren

Het hoger beroep tegen de 17-jarige Polly W. en de 18-jarige Wesley C. in de zogenoemde Facebookmoordzaak wordt achter gesloten deuren behandeld. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem maandag bepaald. De rechtbank behandelde de zaak tegen C. in november nog grotendeels in het openbaar.

Het hof is van oordeel dat het belang van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de beide verdachten en de ouders zwaarder weegt dan het belang van de openbaarheid van de zitting. De twee werden in november veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Hoewel Polly en Wesley beiden minderjarig waren ten tijde van de moord, eiste justitie tegen beiden vijf jaar cel en tbs op basis van het volwassenenstrafrecht. Beide partijen gingen in beroep tegen die uitspraak.

De zaak draait om de moord op de 15-jarige Winsie Hau, in januari vorig jaar. Het slachtoffer werd neergestoken in de deuropening van haar ouderlijk huis in Arnhem, in opdracht van Wesley en Polly. Winsie, de voormalige hartsvriendin van Polly, zou op Facebook hebben geroddeld over Polly. Het meisje overleed enkele dagen na de steekpartij. Haar vader raakte bij de aanval gewond.

De steker, die destijds 14 jaar was, wordt tijdens het proces als getuige gehoord. Hij werd veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs. Dat vonnis is definitief.

De inhoudelijke behandeling gaat van start op 11 juli.