'Woonakkoord maakt Eerste Kamer te politiek'

Het kabinet heeft met het woonakkoord een stimulans gegeven aan het meer politiek maken van de Eerste Kamer. "Het is een beetje bizar dat een overeenkomst wordt gesloten met fractievoorzitters (van oppositiepartijen, red.) in de Tweede Kamer in de hoop dat je dan in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt", zei directievoorzitter Jim Schuyt van woningcorporatie De Alliantie zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

De manier waarop het kabinet van VVD en PvdA de oppositie in de Eerste Kamer achter zich probeert te krijgen is volgens Schuyt vragen om problemen. "Het is vreemd om te veronderstellen dat de Eerste Kamer het stemgedrag van de Tweede Kamer volgt." Hij wees erop dat de Eerste Kamer er is om een eigen lijn te volgen. "Die moet juist kijken naar de kwaliteit van de wetgeving."

Schuyt deed een oproep aan de Eerste Kamer. "Bezint eer ge begint, voorlopig even niet doen, lijkt me."

In het woonakkoord staat dat woningcorporaties een heffing van 1,7 miljard euro moeten betalen. Dat betekent volgens Schuyt dat de huren omhoog gaan. Ook zouden woningcorporaties door het akkoord minder gaan investeren.

Een debat over het verhogen van huren werd dinsdag in de Eerste Kamer met een week uitgesteld. Een aantal partijen wilde meer informatie van minister voor Wonen Stef Blok (VVD).