Tranen om Chavez

Tienduizenden mensen hebben donderdag in de rij gestaan om afscheid te nemen van de Venezolaanse president Hugo Chavez. De rij met mensen was op zeker moment meer dan een kilometer lang. Iedereen probeerde een glimp op te vangen van het lichaam van Chavez. Bij de kist konden de meesten hun tranen niet bedwingen en sloegen ze een kruis.

Rouwenden werden gefouilleerd voordat ze de militaire academie waar Chavez ligt opgebaard mochten betreden. Daarna moesten ze door een metaaldetector en kregen ze opdracht de batterijen uit hun mobiele telefoon halen.

Niet alleen Venezolaanse burgers willen afscheid nemen van Chavez. Diverse Latijns-Amerikaanse leiders zijn naar Venezuela vertrokken om de begrafenis van Chavez, die vrijdag plaatsheeft, bij te wonen. In totaal hebben volgens de Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Elias Jaua 54 landen een afvaardiging naar Venezuela gestuurd.

Waar Chavez wordt begraven is nog steeds onduidelijk. Voorzitter van het parlement Diosdado Cabello zei woensdagavond via Twitter dat Chavez wordt bijgezet in het Nationaal Pantheon, waar ook onafhankelijkheidsstrijder Simon Bolivar begraven ligt. Rafael Riera, secretaris-generaal van een oppositiepartij voor de deelstaat Barinas, waar Chavez is geboren, zei echter dat de nabestaanden hebben gevraagd om Chavez een laatste rustplaats in zijn geboortegrond te geven, naast zijn grootmoeder.