Rijbewijzen onterecht aan drankrijders verstrekt

Tientallen drankrijders en wegpiraten hebben ten onrechte een nieuw rijbewijs gehad nadat de politie hun rijbewijs had afgepakt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen had voor 71 personen een verklaring van geschiktheid afgegeven terwijl zij niet waren onderzocht, laat het CBR weten.

Het gaat om weggebruikers van wie het rijbewijs ongeldig was verklaard vanwege een alcohol- of drugsovertreding, gevaarlijk gedrag in het verkeer of een weigering om mee te werken aan medisch onderzoek. Ook kan het gaan om mensen die weigeren een cursus te volgen om hun gedrag te veranderen.

Om hun rijbewijs terug te krijgen moeten deze mensen eerst worden onderzocht door een medisch specialist, die beoordeelt of de situatie is verbeterd. Voor dat onderzoek moet een aanvraagformulier worden ingevuld, waarin onder meer wordt gevraagd of alcohol- of drugsmisbruik een rol speelde bij het afpakken van het rijbewijs.

Een groot deel van de 71 mensen had daar ten onrechte aangevinkt dat hier geen sprake van is, waarop ze meteen een nieuw rijbewijs bij de gemeente konden afhalen. Er werden namelijk geen redenen gezien om hun geen nieuw rijbewijs te geven.

Normaal wordt eerst automatisch gecontroleerd of het wel klopt dat er inderdaad geen alcohol of drugs in het spel is geweest, maar dat was bij deze mensen niet gebeurd. De fout kwam in februari aan het licht en is toen meteen hersteld. Het CBR controleerde daarop alle dossiers vanaf 2009. Daaruit bleek dat drankrijders sinds mei vorig jaar onterecht een nieuw rijbewijs hebben gekregen.

De onterecht verstrekte rijbewijzen worden teruggehaald. De betrokkenen worden telefonisch en per brief op de hoogte gebracht. De afspraken met medisch specialisten worden zo snel mogelijk alsnog ingepland.