Filipijnen doden Maleisische agenten op Borneo

Gewapende mannen hebben op het eiland Borneo vijf Maleisische agenten in een hinderlaag gelokt en vervolgens gedood. Ook twee van de daders kwamen bij het vuurgevecht om het leven. Dat hebben de Maleisische autoriteiten zondag gezegd.

De vrees groeit dat gewapende groepen afkomstig uit het zuiden van de Filipijnen ten minste drie kustprovincies van Borneo zijn binnengedrongen. Het is de grootste veiligheidscrisis van de afgelopen jaren in Maleisië.

Volgens de Filipijnse sultan Jamalul Kiram III van Sulu, een provincie in het zuiden van de Filipijnen, behoort Lahad Datu, in de provincie Sabah op Borneo, aan hem toe. Het sultanaat van Kiram maakt al meer dan honderd jaar aanspraak op Lahad Datu. Samen met bijna tweehonderd aanhangers verschanste de broer van de sultan zich drie weken geleden in Lahad Datu. De Maleisische politie maakte vrijdag een einde aan de bezettingsactie. Daarbij kwamen twaalf Filipijnen en twee Maleisische commando's om het leven.

De overgebleven clanleden weigeren echter te vertrekken en de vrees groeit dat meer groeperingen uit het opstandige zuiden van de Filipijnen Sabah binnendringen. Sabah deelt een lange, poreuze zeegrens met de Filipijnen die moeilijk te bewaken is.

De agenten werden zaterdagavond in Semporna, meer dan honderdvijftig kilometer van Lahad Datu, aangevallen, zei politiechef Ismail Omar. Leger en politie zijn in het gebied naar de overige daders op zoek. Ook onderzoekt de politie berichten van buitenlanders in legeruniformen in een derde district van Sabah.

De aanhangers van de sultan hebben oproepen van zowel de Maleisische als de Filipijnse regering om Sabah, slechts een korte boottocht van de Filipijnen verwijderd, te verlaten naast zich neergelegd. De Maleisische premier Najib Razak zei zaterdag dat de regering geen compromis zal sluiten. "Of ze geven zich over of ze aanvaarden de consequenties."