'Tristan had vergunning voor wapenhandel'

Tristan van der V. had naast een vergunning voor het bezit en gebruik van drie wapens ook een vergunning om in maximaal vijf wapens te handelen. Dat beweert letselschadejurist Orlando Kadir zaterdag in het Leidsch Dagblad.

Kadir staat 42 slachtoffers van de schietpartij vorig jaar in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn bij. Van der V. schoot toen zes mensen en zichzelf dood. De slachtoffers en nabestaanden maakten eerder deze maand bekend naar de rechter te stappen. Ze eisen in totaal een schadevergoeding tussen de achttien en 33 miljoen euro.

De advocaat houdt de overheid verantwoordelijk voor het feit dat Van der V. een wapenvergunning kon krijgen. "Terwijl in alle dossiers sinds 2006 is terug te vinden dat hem eerder een vergunning is geweigerd, dat hij in contact is geweest met de politie voor een eerder schietincident en dat hij gedwongen opgenomen is geweest na een zelfmoordpoging,'' stelt Kadir in de krant.

Volgens Kadir gaat de zaak niet alleen over het feit hoe Van der V. aan een wapen kon komen."Het gaat over dubieuze praktijken binnen de afdeling handhaving en toekenning van de politie Hollands Midden", vindt hij.