Coalitie overweegt koopkrachtextraatje

De coalitie van VVD en PvdA overweegt om in 2014 enkele honderden miljoenen euro's vrij te maken om de koopkracht van de allerlaagste inkomens te verbeteren. Daarnaast zouden er enige honderden miljoenen euro's op tafel moeten komen om de werkgelegenheid in bijvoorbeeld de bouw aan te jagen.

Die maatregelen moeten onderdeel vormen van een totaalpakket waarin voor een bedrag tussen de 4,5 en 5 miljard euro wordt bezuinigd. VVD en PvdA naderen overeenstemming over deze voorstellen, zeiden bronnen rond het kabinet woensdag tegen het ANP. Er is nog geen akkoord, waarschuwen betrokkenen. "Het kan nog veranderen."

Waarschijnlijk besluiten VVD en PvdA dat op de budgetten van alle ministeries geen inflatiecorrectie wordt toegepast. Dat moet 1 miljard euro opleveren. Dinsdag was al duidelijk geworden dat het kabinet ook de belastingschijven wil bevriezen (opbrengst 1 miljard euro), werknemers in de zorg op de nullijn wil zetten (ook 1 miljard), net als mensen elders in de semipublieke sector (ook 1 miljard). Daarnaast wordt nog elders op de rijksbegroting 1 miljard euro bezuinigd.

Het bezuinigingspakket van tussen de 4,5 en 5 miljard euro is nodig om het begrotingstekort in 2014 weer onder de 3 procent te brengen, zoals de EU-afspraken voorschrijven.

Coalitie overweegt koopkrachtextraatje
Coalitie overweegt koopkrachtextraatje (Foto: ANP)