Vermoedelijk geen tbs voor Jasper S.

Japser S., de melkveehouder die vastzit voor de moord op Marianne Vaatstra, is volledig toerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie van drie deskundigen die S. psychologisch onderzochten, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend in de rechtbank in Leeuwarden. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat justitie geen tbs zal eisen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 28 maart. De rechtbank wil de drie experts dan ook horen en reserveert de 29e als uitloopdag.

De Friese melkveehouder stond woensdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter in een pro-formazitting. Justitie legt de 45-jarige S. moord en verkrachting ten laste. Zijn advocaat liet weten geen onderzoekswensen meer te hebben.

S. werd op zondagavond 18 november aangehouden. Hij deed mee aan een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek onder achtduizend mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het meisje woonden. Zijn dna bleek te matchen met dat van het daderprofiel. S. heeft bekend Vaatstra te hebben vermoord en verkracht.

Het lichaam van de 16-jarige Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 gevonden in een weiland in Veenklooster. Zij was verkracht en vermoord nadat zij in de nacht na Koninginnedag vanuit Kollum naar haar huis in Zwaagwesteinde was gefietst. S. woonde op slechts tweeënhalve kilometer afstand van de vindplaats van Vaatstra. Hij zou dertien jaar lang zijn mond hebben gehouden om zijn familie te beschermen, liet zijn advocaat eerder weten.